Belgia

Permisul de conducere în Belgia

Permisul de conducere în Belgia

Cum se obține un permis de conducere categoria B în Belgia ?

Dacă doriți să conduceți o mașină, veți avea nevoie de un permis de conducere de categoria B.  Pentru aceasta, va trebui să treci un test teoretic și un test practic.  După 6-9 luni, vi se va cere să participați la un curs de perfecționare (olandeză: terugkommoment) pentru a vă spori gradul de conștientizare a faptului că siguranța traficului începe de la sine.

Condiții:

–  să aibă cel puțin 17 ani pentru a susține testul teoretic
–   învățați să conduceți cel puțin 3 luni cu permisul de conducere provizoriu
–   să aibă cel puțin 18 ani pentru a obține un permis de conducere provizoriu fără supraveghere
–    să aibă cel puțin 18 ani pentru a susține proba practică
–    urmați un curs de perfecționare în termen de 6-9 luni de la eliberarea permisului de conducere complet.

Procedura de aplicare

1. Test de teorie

Trebuie să susțineți testul teoretic la un centru de testare.  Pentru a vă pregăti pentru test, puteți fie să studiați singur materialul, fie să luați lecții de teorie la o școală de șoferi recunoscută.  Dacă nu reușiți să treceți de două ori, sunteți obligat să urmați 12 ore de lecții teoretice la o școală de conducere recunoscută.

2. Permis de conducere provizoriu

Dacă treceți, trebuie să faceți un test de vedere la centrul de testare și veți obține un document cu care puteți solicita permisul de conducere provizoriu.  Puteți alege ce tip de permis de conducere provizoriu doriți.  Aveți 2 opțiuni.

Permis de conducere provizoriu fără supraveghere

Urmezi mai întâi 20 de ore de lecții de conducere la o școală de șoferi recunoscută.  Dacă ei cred că poți exersa singur, ți se va oferi un certificat de competență.  Abia atunci puteți solicita la consiliul local permisul de conducere provizoriu.  Acum aveți voie să conduceți fără supraveghere.  În acest caz, permisul de conducere provizoriu este valabil 18 luni.
Permis de conducere provizoriu cu supraveghere

Solicitați imediat consiliului local permisul de conducere provizoriu și alegeți 2 supraveghetori pe care îi înregistrați pe permisul de conducere.  Puteți practica numai dacă cel puțin unul dintre acești supraveghetori este cu dvs. în mașină.  În acest caz, permisul de conducere provizoriu este valabil 36 de luni.

3. Test practic

Faceți un test practic cu propria mașină și supraveghetor sau sub supravegherea unei școli de șoferi.  Acest test constă din 2 părți:

test de percepție a pericolelor pe computer
test de conducere pe drumul public.

Dacă nu reușiți să treceți de două ori, sunteți obligat să urmați 6 ore de lecții practice la o școală de șoferi recunoscută.

4. Solicitarea unui permis de conducere

Dacă treceți, veți obține o „Cerere de permis de conducere” de la centrul de testare și puteți solicita consiliului local permisul de conducere.  Îl puteți colecta după 3 până la 5 zile lucrătoare.

5. Curs de actualizare

La șase până la nouă luni de la obținerea permisului de conducere, trebuie să participați la cursul de perfecționare, adică la o pregătire suplimentară de 4 ore.

Acest curs constă din:
– un interviu introductiv
–  exerciții practice
–   o discuție de grup despre atitudinea utilizatorilor drumului.

Cheltuieli :

Test teoretic: 15 euro.  Asistență de la un interpret pentru surzi sau de la un interpret pentru franceză, germană sau engleză: 52 de euro.
Permis de conducere provizoriu: cca.  25 euro.  Această sumă diferă pentru fiecare municipalitate.
Proba practică: 40 euro.
Permis de conducere: cca.  25 euro.  Această sumă diferă pentru fiecare municipalitate.
Curs de actualizare: 102 euro.

Prețurile lecțiilor teoretice și ale lecțiilor de conducere diferă pentru fiecare școală de șoferi.

Ce să aduci cu tine
Test de teorie

Veți solicita cartea de identitate sau cartea de străin sau dovada oficială a înregistrării pierderii sau furtului acesteia.  Dacă susțineți testul pentru a treia oară, veți solicita și un certificat că ați urmat 12 ore de lecții teoretice la o școală de șoferi recunoscută.

Cerere de permis de conducere provizoriu

Veți solicita documentul de aplicare de la centrul de testare și cartea de identitate.  Dacă solicitați un permis de conducere provizoriu fără supraveghere, veți solicita și certificatul de competență de la școala de șoferi.

Test practic

Cartea dvs. de identitate sau cartea de străin
Permisul dvs. de conducere provizoriu
O chitanță care arată că ați plătit pentru test în avans
Certificatul că ați urmat 6 ore de lecții de conducere la o școală de șoferi recunoscută dacă susțineți testul pentru a treia oară
Certificatul de înmatriculare, certificatul de asigurare și certificatul de inspecție al mașinii dvs. dacă faceți testul în propria mașină
Cartea de identitate și permisul de conducere belgian sau european aparținând supraveghetorului dvs. dacă susțineți testul cu propriul supraveghetor.

Cerere de permis de conducere complet

Veți solicita „Cererea de permis de conducere” de la centrul de testare, cartea de identitate și o fotografie de pașaport.

 

#Excepții

Probe teoretice și practice

Puteți susține atât teoria, cât și testele practice cu un interpret jurat pentru surzi sau cu un interpret jurat pentru franceză, germană sau engleză.  Pentru proba practică puteți alege dvs. un interpret.  Centrul de testare selectează interpretul pentru testul teoretic.

Oricine are o capacitate mentală sau intelectuală insuficientă sau un nivel limitat de alfabetizare poate solicita, cu un certificat oficial, un test teoretic susținut.  Într-un astfel de test, examinatorul citește întrebările cu voce tare și există mai mult timp pentru a răspunde.
Permis de conducere provizoriu

Cu permisul de conducere provizoriu nu puteți circula între orele 22:00 și 06:00

– Vineri
– Sâmbătă
– Duminica
–  seara anterioară sărbătorilor legale
–  sărbătorile legale în sine.

Nici nu puteți conduce cu o remorcă, conduce vehiculul în străinătate sau transporta mărfuri comerciale în vehiculul dvs.

Curs de actualizare

În perioada de 3 luni în care trebuie să urmați cursul obligatoriu de perfecționare, puteți solicita o amânare:

–  din motive medicale
–  pentru că sunteți în străinătate pentru muncă sau studiu
–   pentru că ispășești o pedeapsă cu închisoarea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.